Biografi

Bäsk är tre rutinerade och tunga folkmusiker från Göteborg som mötts för att prova de klanger som uppstår när fiol, flöjt och sopransax möts. Resultatet blir ett helt eget triosound – många gånger svidande vackert. Trions repertoar består, förutom egna låtar, av traditionell spelmansmusik från bl. a. Västergötland, Gudbrandsdalen i Norge och Boda i Dalarna.

Instrumenteringen skiftar från fiol, flöjt och sopransax, till fiol med komp bestående av bas- och barytonsax. Dessutom finns där Simonsons olika flöjter (bl a sälgflöjt) och diverse slagverk i händerna på Källman. Jonas Simonson, flöjt, har bedrivit studier på Skinnskattebergs folkhögskola och på Musikhögskolan i Göteborg. Simonson, känd från Groupa och Den Fule, spelar med sin rytmiska och klangliga skärpa och intensitet flöjt som ingen annan. Han arbetar sedan 1983 som frilansande folkmusiker, kompositör/arrangör och pedagog på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Förutom Groupa och Den Fule har han även jobbat med Sångensemblen Amanda, Kapell Frisell och spelat en del barockmusik med Utomjordiska Teatern i Göteborg.

Fiolspelemannen Hans Kennemark från Västergötland medverkar även i grupperna Tritonus och Forsmark Tre, där han också spelar gitarr och sjunger. Hans kraftfullt energiska fiolspel banar väg för melodin och hans kluriga stämmor lyfter musiken till oanade höjder. Kennemark, som är riksspelman sedan 1985, har som få andra enträget fördjupat sig i västgötatraditionen. Han arbetar också flitigt som pedagog. Han arrangerar och skriver även egen musik.

Känd från Filarfolket, Simbi och Den Fule, har Sten Källman sedan länge sitt hjärta i nordisk och haitisk folkmusik. Han har som saxofonist, slagverkare och sångare envetet ägnat sig åt att låna klanger, idéer och material från olika kulturer, och skapa sin egen blandning. Den avgörande kontakten med svensk folkmusik fick Sten genom arbetet med Filarfolket, vilket under 80-talet var ett av de ledande folkmusikbanden i Sverige, och där bl a slagverk och blås var en av de viktiga ingredienserna i gruppens profil och sound. Sedan dess har Sten, med sina saxofoner och slagverk, fortsatt sin resa i den nordiska folkmusiken parallellt med den haitiska musiken, som framför allt kommer till uttryck i gruppen Simbi.