Biografi

Bazar Blå började med att nyckelharpisten Johan Hedin spelade på gatan i Paris, blev upptäckt av en talangscout från EMI och inbjöds till Abbey Road Studios i London för att bilda ett band tillsammans med Milla Jovovich (sångerska, skådis och fotomodell från Hollywood). Basisten Björn Meyer värvades till bandet som sedan gästade ett otal stora radio- och tv-shower och turnerade fyra varv runt USA.

På flygplatser och hotellrum, i turnébussar och loger skapade Johan och Björn en helt ny repertoar för nyckelharpa och el-bas. Väl hemma i Sverige mötte de den slagverkare som USA saknar, Fredrik Gille, och Bazar Blå blev till. Bazar Blå spelar Tranceglobal tripfolk — en egen, ny folkmusik, med influenser från hela världen. 1999 blev deras debutalbum, “Nordic City,” grammisnominerad som bästa folkmusikplatta.

Den frilansande slagverkaren Fredrik Gille från Stockholm har arbetat med bl. a. Infinite Mass, Dilba, Dive, Claes Jansson, Hot Salsa, Bo Kapsers Orkester och Erik Steen Flamenco Fusion. Fredrik spelar slagverksinstrument från hela världen, bl. a. har han lärt sig spela tablas i Indien. Fredrik har förmågan att spela som en hel slagverkssektion och få det att låta enkelt.

Björn Meyer är en otrolig basist som utnyttjar möjligheterna på sin sexsträngade bas till max. Han är en eftertraktad musiker, ständigt på turné världen över – en världsmedborgare för tillfället bosatt i Zürich. Pop, improvisation, flamenco, jazz och musik från latinamerika – säg det han inte spelar. På sista tiden har han turnerat med flamencoartisterna Erik Steen från Sverige, Jose-Luis Monton från Spanien och Nina Corti från schweiz.

Nyckelharpsvirtuosen Johan Hedin är en instrumentuppfinnare och melodimakare från Småland. Han har en passion att utveckla nyckelharpan som instrument och spelar endast på egenhändigt konstruerade nyckelharpor. Hans speciella sound har gjort honom till en av de största i nyckelharpsvärlden och hans soloalbum på Warner Music har släppts i över 10 länder. Johan spelar även i Stockholm Folk Big Band med bl.a. Ale Möller och Jonas Knutsson.