Biografi

Pojkarna i Clawfinger träffades på Rosenlunds sjukhus i Stockholm, där de arbetade som sjukvårdsbiträden, “upp till knäna i skit och piss.” Under tiden de arbetade tänkte de på musik. Zak kände till rap (han rapade under tiden han gick i korridorerna), och Bård kände till hårdrock (han nynnade tidiga preliminära hårdrocksriff). Vid oktober 1990 gick de två samman och gjorde några sånger.

Vid ett nervöst tillfälle i sjukhusets rökrum spelades resultatet för medarbetaren Jocke. De enades alla om att de hade något, och Jocke började göra bättre trumprogrammering för sångerna. Gruppen tog in Erlend som andragitarrist. Ett antal fyrkanaliga demos senare, vid mitten av 1991, var ett par sånger färdiga, bland dem “Nigger.” En vän på Sveriges Radio tog deras demo och — “fråga mig inte hur,” sade Zak — “Nigger” blev veckans demo. Den spelades fem nätter i rad.

Per Kviman, ansvarig för A&R för MVG Records, hörde sången på sin bilstereo och och 1992 fick Clawfinger skivkontrakt med MVG Records.Deras första skiva, “Deaf Dumb Blind,” släpptes våren 1993. Expressen ansåg att plattan, med sin hybrid av hårdrock och rap, utgjorde “den finaste rockdebutskivan som någonsin kommit från Sverige.” Skivan släpptes internationellt av MVG i Sverige, av Polygram i Norge, av Metal Blade i nordamerika, och av WEA i resten av världen.

Skivan har sålts i över 600 000 exemplar, och legat på såväl den svenska, som den tyska, danska och schweiziska topplistan. Den har sålt guld i Tyskland, Sverige och Norge.

Eftersom det är ett skandinaviskt band (Erlend och Bård är från Norge, Zak och Jocke är från Sverige), spelade Clawfinger på alla stora skandinaviska festivaler under sommaren 1993. Hösten samma år turnerade de i Europa med Alice In Chains och Anthrax.

Våren 1994 spelade de på 55 olika plateser i Europa på en turné där de själva var huvudattraktion. Under 1994 spelade Clawfinger på festivaler som Rock am Ring, Rock in Reim (Tyskland), Dynamo Festival (Holland), Tourhout Festival and Werchter Festival (Belgium), Roskilde (Danmark) Out in the Green Festival (Schweiz) Hultsfred och Storsjöyran (Sverige).

Clawfinger har mottagit många prestigefyllda priser i Sverige. Vid “the Zeppelin Awards” 1994 (det enda musikpriset för Rockmusik i Sverige), tog Clawfinger storslam med fyra priser (genombrott, bästa hårdrock, bästa producent, och bästa video). Detta följdes senare samma år av två grammies (bästa hårdrock och bästa video) vid den svenska grammyprisutdelningen.

1995 släppte de sin andra skiva, “Use Your Brain.” Bandet hade nu fått en viss vana som musiker — som frontmannen Zak kommenterade: “Skillnanden mellan den första och den andra skivan är 160 spelningar.” Skivan blev lovordad av kritikerna, och har sålts i över 400 000 exemplar i hela världen.

1995 spelade Clawfinger på Monsters of Rock i sydamerika, med bl. a. Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Faith No More och Megadeth.