Biografi

E Ma O

“E Ma O” är namnet på en skiva av den kinesiske prisvinnande filmmusikproducenten och kompositören Zhang Dawei. Det är en musikalisk reseskildring av en resa till Tibet som Zhang företog. “E Ma O” har jämförts med allt från Enigma till Michael Cretu.

Med sitt moderna ljudlandskap har Zhang omfamnat Tibets uråldriga musik och kultur. Resultatet är en elektrifierande vision av mystik, heliga legender och det oändliga vackra tibetanska landskapet.
De spöklikt vackra tibetanska kvinnliga röstpåläggen accentuerar detta uråldriga mysterium på ett briljant sätt. Zhang Dawei, erkänd som upphovsmannen till elektronmusik i Kina, kan med lätthet balansera dessa uråldriga teman med moderna arrangemang. “E Ma O” stimulerar lyssnarens fantasi.

Hans Helighet Lamrin Rinpochen, en av de mest respekterade andliga ledarna i Tibet, gav sin välsignelse och sin tillåtelse till att spela in hans recitation av en bön för fred i världen. “E ma O” innehåller den enda ljudupptagning som någonsin har gjorts av Hans Helighet Lamrin Rinpochen.

Med liveinspelad musik från inhemska tibetanska religiösa ritualer, ceremonier, och mässande munkar, komponerade och skapade Zhang denna musik till en väldigt speciell, atmosfärisk och personlig blandning. Den ursprungliga inspelningen gjordes i Beijing. Skivan mixades senare i Uppsala av den svenske producenten och studioteknikern Thomas Hedquist, vid MNW:s studio i Waxholm, Sverige.

Zhang Dawei har ägnat sig åt musik sedan han vid sex års ålder började lära sig spela piano. Nio år gammal antogs han till musikakademin i Xian i Kina. Han har sedan dess vunnit ett flertal tävlingar och priser, inklusive ett pris 1995 för “bästa kinesiska dokumentärfilmmusik” för TV-dokumentären “Snöland.” Hans talang som kompositör och hans uppträdanden har skänkt Dawei reskpekt och rykte som “elektronmusikens upphovsman i Kina.”