Biografi

Eldkvarn

Efter förra albumet ”Lyckliga tider” har det varit tyst om Eldkvarn. Som för alla artister med långa karriärer finns det en risk med att bara mala på i gamla hjulspår, göra som man brukar, turné följer på skiva och sen kommer nästa inspelning, för att till slut upptäcka att tiden sprungit ifrån en och ens publik redan har intresset någon annanstans. För att inte hamna i den fällan tog sig Eldkvarn en rejäl funderare på vad de ville göra. De bröt upp med skivbolaget EMI som varit hemvisten sedan 1984 och återvände till MNW. Där startade ju allt med första plattan med Piska Mig Hårt 1974.

Plura drog sig undan i sin skrivarlya på ön Sydkoster utanför Strömstad och skrev låtar, utan förutfattade meningar om sound, produktion, hits eller radiovänlighet. Han tog ett djupt skoptag i sitt eget inre och lät melodier och texter flöda fram fritt. Resultatet blev en samling sånger med stort allvar, med eviga teman som brusten kärlek, längtan och främlingsskap sett ur ett perspektiv från en som varit med både en och två gånger, som har lämnat och blivit lämnad, som har rest iväg och återvänt. Här finns ett lugn och en tyngd som inte finns när man är 20 eller ens 30 år gammal, men också en evigt rastlös röst som ständigt söker vidare och undrar om det här var allt som livet hade att erbjuda.

-Jag gillar bäst att skriva lugna, melankoliska låtar, säger Plura. Den här gången ville jag vara kvar i den känslan hela tiden. Det blev låtar med mycket sorg i texten.

Med dessa sånger i bagaget inleddes samtalen om vem som skulle producera plattan. Eldkvarn själva vet ju hur man gör skivor, och Tony Thorén har producerat en större antal skivor åt andra artister, men nu var man ute efter någon som kunde fånga ”på riktigt”-känslan i materialet. Namnet Peter LeMarc dök upp ganska naturligt, han har arbetat med både Tony, Claes von Heijne och Werner på sina egna skivor och även skrivit ihop med Plura tidigare.

Peter och Plura träffades och gjorde demos tillsammans helt förutsättningslöst. De bestämde tidigt att spela in plattan utan sidoblickar på trender eller konventioner, att försöka utgå från känslan i varje låt, att sätta texten i fokus och ta ut svängarna ordentligt. Albumet spelades in i Decibelstudion med Dagge Lundquist och Linus Larsson som tekniker. Unge Linus visade sig vara ett fynd, han tog med sig sina gamla bandekon och ryska rostiga effektpedaler till studion och skruvade utan fruktan fram vackra och fula ljud som blev grundpelarna i ljudbilden. De flesta låtarna sattes helt live i studion.

Resultatet är en tidlös platta som på ett mystiskt sätt ändå känns modern, rå men ömsint countryinfluerad rock. Det står klart att Plura inte bara är en av Sveriges allra finaste textförfattare och låtsnickrare, utan även en av våra stora sångare.

Första smakprovet från albumet blir blödande vackra ”Samma sort”, den släpps på singel i slutet av maj. Albumet släpps i slutet av sommaren, preliminärt datum är 25 augusti.

Eldkvarn gör varje år ett 70-tal livespelningar. Under sommaren tar de det lite lugnare för att återkomma med en längre Sverigeturné i september/oktober.