Biografi

Freddie Wadling

Freddie Wadling släpper i och med Skillingtryck & Mordballader sin andra skiva i en pågående serie skivor som handlar om Wadling som tolkande artist. I tradition av Fred Åkerström, Tim Hardin, Scott Walker, Cornelis Wreeswijk och Tim Rose har Freddie valt och vrakat bland melodier och texter i olika genrer som känts lämpliga för honom. Föregående skiva, En Skiva Till Kaffet blev en stor publikframgång där samarbetet med Esbjörn Svensson Trio, Josh Haden (Spain), Björn Olsson (Soundtrack of our Lives) samt producenten Johan Kugelberg (Spain, Mark Eitzel) ledde till en skiva som på ett otvunget vis förvaltade svenska evergreens och gav dem en ny, mörkt jazzdoftande skepnad.

Den förestående skivan Skillingtryck & Mordballader är gjord i intimt samarbete med producenten Johan Kugelberg. Musikerna består av medlemmar från Soundtrack of our Lives; Mattias Bärjed på gitarr; Martin Hederos på klaviaturer; Kalle Gustafsson på bas samt Fredrik Wennerlund från Honey is Cool och Rockmonster på trummor. Till dessa har tillförts ett flertal begåvade musiker, (bl a revy och TV-aktuella Tina Ahlin på munspel, Simon Krarup Jensen från gruppen Grovjobb på flöjt, Stina Nordenstam på sång, det svenska skillingtryckets grand dame, Margareta Kjellberg, i rollen som Guds röst på ”Alfredsvisan” och Frälsningsarmens Hisingskår) för att skapa vad vi hoppas blir en bestående svensk skiva för många år framöver.

Den musikaliska inspirationen kom från engelska och amerikanska 60-talsartister som Bob Dylan, Shirley Collins, Davey Graham, Fairport Convention och Jaques Brel som tog traditionella folkmelodier och klädde dem i en modernare tappning. Inspiration från Nick Cave, Björk och Divine Comedy kan också skönjas i blandningen mellan gammalt och nytt, det ortodoxa och det ovanliga. Kugelberg framhäver gärna Sven-Ingvars LP I Frödingland från 1971 som en av de utlösande faktorerna – en ljuvlig, underskattad skiva (finns dessvärre ej på CD!) med lysande arrangemang och en egenartad lite trolsk ljudbild. Jan Johansson’s skivor har vi också försökt efterlikna – en hyllning till en av de mest originella svenska instrumentalisterna, från en av de mest originella svenska sångarna.

Skivan är gjord helt och hållet på analogt vis. Från inspelning till mix. Att detta understundom kan leda till mer jobb och komplikationer jämfört med enklare digitala lösningar var värt besväret tycker samtliga medverkande.

Vi hoppas att skivan ses som ett gediget hantverk värdigt den svenska visskatt den innehåller.