Biografi

Monica Ramos

Monica Ramos är född 1969 i Chile, men efter Pinochets statskupp 1973 tyckte hennes föräldrar inte att det var säkert att bo kvar i landet. De flyttade då till Sverige. Monica var nio år gammal. “Jag är verkligen stolt över att vara chilenska, stolt över Chiles kultur, men jag har växt upp i Sverige och jag är svenska också. Det är mitt land,” säger Monica Ramos.

Ramos studerade klassiskt harpspel vid Stockholms Kungliga Konservatorium i sex år, och spelar fortfarande klassisk musik med europeiska orkestrar. Hennes första skiva, “Moni,” var ett försök att “spela klassisk musik med annorlunda ljud, och med lite nyare musik tillsatt också,” säger Ramos. På “Moai,” hennes andra skiva, får hon hjälp av den klassiske gitarristen Alvaro Covarrubias, som har studerat vid Pariskonservatoriet — och som råkar vara hennes bror.

På “Moai” spelar Ramos en medryckande blandning av spröda harptoner och synthesizers till starka dansrytmer. Musiken är skriven och producerad av Per Andréasson, den internationellt kände arrangören vars verk inkluderar CD:s av Sarah Brightman och Bonnie Tyler. Andréasson blandar akustiska instrument från den klassiska traditionen, i synnerhet harpa, gitarr och fiol, med elektroniska tongångar och tunga rytmer från modern new age och ambient klubbmusik.

I det band med vilket Ramos turnerar finns keyboard, elbas, gitarr, fiol, harpa, och två uppsättningar percussioninstrument — ett vanligt trumset och en uppsättning med tablas och andra världsmusikpercussioninstrument.

Monica Ramos har framfört sin oväntade blandning av klassiskt, new age och dansmusik i Europa. Hon har planer på en tredje CD och en turné i U. S. A. Även om hon fortsätter att spela klassisk harpa med europeiska orkestrar så är hon fast besluten att föra ut harpan till en bredare publik och till mer populära musikstilar.