Biografi

Spotrunnaz

“Det finns ingen början eller slut på ’X-Marks The Spot’ . Det är ett högt tempo rakt igenom, ett partyalbum som du kan sätta på innan du ska gå ut och festa”.
De orden kommer från Mårten “Moé” Sakwanda och Mici “Mic Micanic” Asante, medlemmarna i Sveriges kanske grymmaste hiphop-duo.

Det är som en självlysande liveakt Spotrunnaz från Skåne är mest kända. De har vält omkull tält på Fanclubfestivalen, Hultsfred och Roskilde. Med sina impulsiva utspel och smittsamma energi har de förmågan att vinna över vilken publik som helst. Redan som unga nykomlingar turnerade Spotrunnaz med utländska storheter som Common, Razcals och Artifacts.
- Det var skitfett, en upplevelse för livet. Vi hade inte ens en deal då men vi hängde på, minns Mic.
De båda hiphopentusiasterna träffades på en lokal battle i Malmö 1995 där Mic var en av de tävlande. Moé hade precis flyttat till Sverige från Zambia.
- Jag såg Mic på scen och efteråt blev vi introducerade för varandra. Vi fann en koppling och smälte ihop direkt, berättar Moé som spenderade dagarna med att skriva rhymes och trixa med sin musikutrustning.

De följande åren gav duon ut demon “Young Cat’s” (-97) och två snygga tolvor; “Maintain” och en ny version av ”Young Cat’s”. Deras medverkan på samlingen “Sidewalk Headliners” med låten “Many” säkrade deras plats i den svenska hiphopscenen. Efter den stenhårda singeln “The Verdict” (tagen från debutplattan), med Eye-N-I som backar upp på refrängen, finns det inte längre någon tvekan. Det är bara en tidsfråga innan Spotrunnaz regerar.

På debutalbumet “X Marks The Spot” dyker, förutom Eye-N-I, gamla polaren Timbuktu upp liksom Thomas Rusiak, ADL, Swing, Mike Mulee och sångaren Masayah. Produktionen står Break Mecanix för. (Break Mecanix är Moé och Måns Asplund.) Med undantag för albumets titelspår som välkända producentteamet Webb & Collén har gjort.
- Trots att vi har fått förslag på beats från olika håll föredrar vi att jobba med samma människor. Vi gillar att ha en historia bakom och Break Mecanix är den grund som vi står på, det är alltid där vi gör våra beats. Webb & Colleone kände vi långt innan de blev stora med Petter o.s.v. Dom är från Sundsvall och vi är från söder så det faktum att vi inte kom från Stockholm gjorde att vi hade något gemensamt från början, menar Mic.

Spotrunnaz delar sin attityd med kollegor som Alcoholics och kanske till och med Redman. Att rappa om sånt som känns negativt och deppigt är inget som ligger för de här killarna. Spotrunnaz är glada för det de har och vill visa det. Musiken kännetecknas av hårda trumloopar och sköna grooves. Rappen, uteslutande på engelska, är intensiv och omedelbar. På låtar som, “The Uh Uh” och “Sellalot” finns en subtil reggae- och afrikakoppling. Dessutom innehåller singeln “The Verdict” en extra bonus i form av en raggaremix, som man inte bör missa.
- Vi relaterar inte till stråkar och sånt utan till percussion och lite mer utmanande rytmik, säger Mic som även han har rötter i Afrika genom sin pappa som är från Ghana.

- Vi ska komma in här och genom här, Moé demonstrerar genom att peka mot öronen och ögonen. Det är så vi ska absorberas. – Hiphoppen följer med människorna. När vi är 50 sitter vi i gungstolen och gör hiphop, inflikar Mic.

Låtlista

“Starstruck” feat. Rusiak
- Den här låten gjorde vi för nästan två år sen, det är den äldsta på plattan. Vi hade snackat med Rusiak om att göra en låt och en dag när vi hade varit och spelat med Sidewalk Headliners i Uppsala sa jag till Ru “vi är här i helgen”. Han kom över och vi spelade in låten. Vi tänkte inte ens på den först när vi sammanställde plattan.

“Understand This”
- Den här låten handlar om vad folk vill ha och vad vi ger, förklarar Moé. Om ni ger oss, så ger vi er och tvärtom.

“The Verdict”
- Den här låten har tydligen George Scott använt när han kommer in i ringen före sina boxningsmatcher. Skitcoolt.

“Mental Hospital” feat. Timbuktu/ADL/Swing
- Alla är med på den här. Det var en fredag och en av de sista dagarna i studion. Vi hade spelat in en låt och jag var färdig med mitt, Moé höll fortfarande på att skriva så Timbuktu och jag gick till East. Alla var där, de hade spelat någonstans innan. Vi blev lite berusade och så vi bestämde oss för att gå till studion och låten blev av. Vi kommer aldrig att kunna göra det igen. Det bara hände, säger Mic.

“The Uh-Uh”
- Det är en skön låt som är afrikainfluerad, säger Moé.
- Moé kom på Uh-Uh och jag kom på svaret. The Uh-Uh kan vara allt du vill att det ska vara, inflikar Mic.

“Sellalot” feat. Timbuktu
- Timbuktu har varit med från början. Vi är ett team och backar upp varandra. Låten är en parodi och är lite sarkastisk, säger Moé.
- Den handlar om pengar, brudar och sånt. I sell a lot: jag har kontrakt, jag har kontakterna, ungefär så, förklarar Mic.