Biografi

Tekla

Tekla är född och uppväxt i Råå, ett litet samhälle utanför Helsingborg, där det stormiga havet bryter in över långa övergivna stränder. Idag bor hon i Stockholm.

När hon började spela sin egen musik visste hon ingenting om musikbranch eller skivbolag, så för att lista ut vart hon skulle skicka sin demotejp besökte hon skivaffärer där hon kollade några artister hon gillade och vilket skivbolag som släppt dem. Hon skickade tre kassetter, varav en hamnade hos MNW som genast tog kontakt och en tid senare var skivkontraktet ett faktum.

“Somebody else” är Teklas tredje album. De två första var på svenska, “Oranga blad” kom 1992 och innehöll singlarna “Jag måste gå nu” och “Jag vill ha barn med dig”. “Tekla” släpptes 1994 med bland annat låten “En liten svensk stad”. Hon fick fina recensioner och många uppmärksammade att hon sjöng popmusik på skånska, något som var unikt i Sverige innan Bob Hund skivdebuterade. Hon turnerade bland annat med Mikael Wiehe, Björn Afzelius och Monica Zetterlund på Visor och Rosor 1994.

Efter den andra plattan tog Tekla en lång paus från musiken. Hon behövde tid att hitta fram till ett nytt uttryck. När hon så presenterade nya låtar stod det klart att en ny Tekla var född, med sånger som utforskade nya territorier, texter på engelska som var på en gång enkla och intensiva och arrangemangsidéer utöver det vanliga. Hon gick in i studion med producenterna Tony Thorén och Mats Asplén och resultatet släpptes som “Cactuses” 1997. Men Tekla kände sig inte nöjd med plattan, låtarna fick inte riktigt den kostym hon hade tänkt sig, så hon arbetade om alla låtarna plus ett par nya tillsammans med producenten Thomas Hedquist i Uppsala och det är den plattan som nu ligger klar som “Somebody else”.

Tekla är en motsägelse. Hon är svår att sätta fingret på, knepig att stoppa in i ett musikaliskt fack, och inte helt lätt att beskriva. “Jag gillar inte att prata om mig själv” säger Tekla. “Jag vill inte berätta om mina hemligheter för folk, jag vill att de ska lyssna på min musik istället”.

Hon är full av mystik, även om texterna kan te sig raka och direkta. “Jag skriver bara om saker jag känner,” förklarar Tekla. “Jag tänker aldrig på texten innan jag skriver den. Mina texter är väldigt enkla och jag använder okomplicerade ord”. Enkla kanske, men ändå innerliga och starka.

Tekla kan spela sina låtar med bara akustisk gitarr, eller låta dem blomma ut med full rocksättning eller med moderna dansrytmer. Hennes starka sång bär melodi och text, oavsett arrangemang.

Teklas egen musiksmak är bred, den spänner från The Beatles till Mercury Rev, från egyptiska folksångerskan Oum Kalsoum till Tori Amos, från Zarah Leander till Bob Hund. Känslan i musiken är det som räknas.

“Somebody else” släpptes i USA och Kanada i juni 1999 och släpps i den 15 Maj 2000. Singeln “One Day” finns ute från den 3/5 2000.