Biografi

Thåström

Efter en brokig karriär som gjort Joakim Thåström till en folkkär legend i rocksverige och fått honom att framstå som en av de få större svenska artister som har sann integritet och alltid vågar gå sina egna vägar, är det dags för en platta på svenska igen. Det är nästan tio år sedan han skrev låtar på svenska.

I mars 1978 slog han de första ackorden tillsammans med Gurra och Fjodor i Ebba Grön, men det är en annan historia. Det är Imperiet likaså, och Peace, love & pitbulls.

Under våren har Thåström jobbat med olika musiker i olika studior runt om i Sverige: Grey Aerosol Machine studion i Skåne, Music-a-matic i Göteborg och MVG Studion i Stockholm. För produktionen står Micke Herrström tillsammans med Thåström själv.

“Den låter extremt mycket…Thåström,” deklarerar han. Det är jävligt mycket gitarrer, fläskigt. Jag har velat göra en platta utan att ha för mycket nojor att det ska låta som Imperiet eller något annat som jag gjort tidigare. Jag sliter fortfarande med texterna – det tog ett halvår innan jag fick ihop en mening på svenska som funkade. Det blir så n ä r a på ens eget språk. Det går inte att gömma sig som på engelska.

Tillbaka till rå röst, elgitarrer och trummor. Industrirockaren Thåström har lagt undan maskinerna. Han har dessutom börjat spela gitarr igen — något han inte gjort på allvar sedan 1980-talet.

Thåström ägnade en stor del av juli månad med att turnera med årets uppsättning av Kalas. Journalistkåren var enig och gav honom och kompbandet lysande recensioner.