Biografi

Väsen

Väsen bestod ursprungligen av Olov Johansson, nyckelharpa, Roger Tallroth, gitarr, och Mikael Marin, fiol. Deras musik är baserad på svensk folkmusik blandad med inspiration från jazz- och rockmusik, och slutligen garnerat med deras otroliga talang som instrumentalister. Det finns en hel del humor och nytänkande i deras musik. De senaste åren har de turnerat i Norden, Frankrike, Ungern, Irland, Skottland och U. S. A. Väsen är återkommande gäster vid de stora folkmusikfestivalerna i Skandinavien.

Väsen fick en ny medlem 1996: percussionisten André Ferrari. Han har spelat med åtskilliga svenska artister, t. ex. Eva Dahlgren och Erik Gadd. André skänker musiken ett helt ny dimension. Han representerar pulsen bakom stränginstrumenten. Hans remarkabla förmåga att plocka ut suggestiva rytmer och bygga vidare på dessa eldar på bandets energi, humor och spontanitet, därigenom skapandes en oslagbar kraft.

Deras senaste skiva, “Världens Väsen,” är ett stort steg framåt. För första gången är alla stycken skrivna och komponerade av medlemmarna själva. Basen för deras musik är, som alltid, traditionell svensk folkmusik, men uppfinningsrikedomen och personligheten blommor i stor frihet. “Världens Väsen” tilldelades det svenska grammypriset för bästa folkmusikskiva 1997.

Stå inte där ute i kylan. Kom in! Följ med oss på en resa till en varmare planet — Väsen, ett hem för gamla melodier sida vid sida med svensk folkmusik i science fiction-stil.